Arcen Belfeld Blerick Lomm Tegelen Velden Venlo
LokaleDemocraten: "Thuis in uw omgeving!"
Preventie gehoorbeschadiging
GEMEENTE VENLO NEEMT GEHOORSCHADE OP IN GEZONDHEIDSBELEID

De gemeenteraad Venlo heeft unaniem besloten de preventie van gehoorschade op te nemen in het Lokaal Gezondheidsbeleidprogramma. De LokaleDemocraten hebben het probleem van gehoorschade onder jongeren meermaals onder de aandacht van de gemeenteraad gebracht.

Door te hoge volumesterktes in uitgaansgelegenheden riskeren jongeren blijvende gehoorschade. Kroegen in Venlo mogen daarnaast een aantal dagen per jaar bij de gemeente toestemming vragen om de muziek harder dan toegestaan te zetten. De jeugd wordt hier tot dusverre niet voor gewaarschuwd.

Eerder publiceerde de Nationale Hoorstichting hierover verontrustende cijfers. Van de stappers heeft 93% last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement. Een dag later heeft 38% hiervan nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Bij onveranderd beleid van de gemeente zou volgens de Hoorstichting naar verwachting 20% van de Nederlandse jongeren permanente gehoorschade oplopen.

De LokaleDemocraten zien gehoorschade als een groot risico voor de volksgezondheid, dat op den duur aanzienlijke kosten voor de maatschappij met zich mee zal dragen. 30 Januari 2013 diende de LokaleDemocraten dan ook een motie in voor de voorlichting en preventie van gehoorschade. De jeugd dient preventief bewust gemaakt te worden van de mogelijkheid van gehoorschade, waarna zij vervolgens zelf een bewuste keuze kunnen maken.