Arcen Belfeld Blerick Lomm Tegelen Velden Venlo
Website door Wiel Schouwenberg
LokaleDemocraten: "Thuis in uw omgeving!"
Handtekeningenactie overlast Rijkswegen R73 en R74
PERSBERICHT

Handtekeningenactie overlast Rijkswegen R73 en R74

Afgelopen vrijdag vond er in zaal De Glazenap een bijeenkomst plaats van mensen die rond de A73 wonen. Deze avond werd georganiseerd door de politiek partij de LokaleDemocraten.
Dit omdat het aantal klachten over de snelweg A73 de laatste tijd fors stijgt.
Ongeveer 25 mensen waren aanwezig en gaven ieder vanuit hun eigen ervaringen aan wat voor hen de specifieke klachten zijn. Vooral geluid- en stankoverlast werd als grote stoorfactor genoemd. Door de verhoging van de maximum snelheid naar 100 km/uur is het aantal decibel flink gestegen. De verdiepte ligging van de A73 zorgt er weliswaar voor dat de huizen die direct aan de weg staan op de begane grond minder last hebben. Echter mensen die wonen in de Windhondflat en bewoners die in de wijk Op de Heide wonen, hebben zeer veel geluidoverlast. Zelfs in de vroege ochtenduren (vanaf 5.45 uur) is er sprake van veel geluidoverlast. Dit komt door de grote hoeveelheid vrachtwagens die dan over de weg gaat.
Naast de overlast van het geluid is er ook sprake van overlast door fijnstof. Deze stofdeeltjes, veroorzaakt door het voorbijrijdende verkeer, heeft naast roetaanslag vooral nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Tenslotte werd door woningeigenaren ook nog gemeld dat de verkoop van hun woning, in deze economisch moeilijke tijden, extra lastig wordt door de overlast van de A73. Diverse bewoners zijn al een planschade procedure gestart, andere overwegen dit alsnog te doen.
De meeste bewoners wonen al geruime tijd in dit gebied en hebben de komst van de weg en alle toezeggingen van Rijkswaterstaat en Gemeente Venlo met betrekking tot de overlast van de A73 duidelijk op papier staan.
Maar nu de weg steeds intensiever wordt gebruikt en over enige tijd na openstelling van de A74 dit nog verder zal toenemen, zijn alle beloofde acties nog niet uitgevoerd.
Daarom gaan de bewoners van dit gebied een handtekeningenactie organiseren. De komende weken zullen diverse bewoners langs de deuren gaan om bij andere bewoners te informeren naar de overlast en vragen om de actie te steunen. Met deze handtekeningen gaat men naar Rijkswaterstaat en de  gemeente met de volgende wensen/eisen:

-terugbrengen van de maximumsnelheid naar 80 km/uur
-aanleg van veel meer beplanting
-meting van fijnstof en geluidsniveau ter plekke
-aanleg van een aarden wal op strategische plaatsen.

Namens de LokaleDemocraten

Frans Schatorje, Pierre Janssen, Miriam Linders, Duran Yild